7/11/2019 Labeling and waste disposal requirements for glovebags in OSHA's asbestos standard for construction | Occupational Safety and Health ...

Standard Interpretations
/ Labeling and waste disposal requirements for glovebags in OSHA's asbestos standard for construction

= Standard Number: 1926.1101 ; 1926.1101(b) ; 1926.1101(k)(8)(i) ; 1926.1101(1)(2)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

March 19, 2018

Mr. Ben Greene

ILC Dover / Grayling

One Moonwalker Road
Frederica, Delaware 19946-2080

Dear Mr. Greene:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA) Directorate of
Enforcement Programs. In your letter, you mention that your company manufactures glovebags used for asbestos
removal. You are seeking clarification on the labeling and waste disposal requirements for glovebags in OSHA’s
asbestos standard for construction, 29 CFR 1926.1101. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the
requirements herein, and may not be applicable to any question not delineated within your original
correspondence. Your paraphrased question and our response are below.

Background: OSHA’s construction asbestos standard defines a glovebag at 29 CFR 1926.1101(b) as a “not more
than a 60 x 60 inch impervious plastic bag-like enclosure affixed around an asbestos-containing material, with
glove-like appendages through which material and tools may be handled.” Your question relates to the following
requirements in this standard:

29 CFR 1926.1101(k)(8)(i) Labels shall be affixed to all products containing asbestos and to all containers
containing such products, including waste containers. Where feasible, installed asbestos products shall contain a
visible label.

29 CFR 1926.1101(1)}(2)Waste Disposal. Asbestos waste, scrap, debris, bags, containers, equipment, and
contaminated clothing consigned for disposal shall be collected and disposed of in sealed, labeled, impermeable
bags or other closed, labeled, impermeable containers except in roofing operations where the procedures
specified in paragraph (g)(8)(ii) of this section apply.

Question: Does OSHA require glovebags to be labeled under 29 CFR 1926.1101(k)(8)(i)?

Response: If either a glovebag or a detachable debris chamber of a glovebag is used for disposal of asbestos
waste, it must be labeled in accordance with 29 CFR 1926.1101(k)(8). When a used glovebag or debris chamber
is immediately placed into a separate, pre-labeled waste disposal bag or impermeable container (e.g., a drum), the
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glovebag need not be labeled. OSHA’s construction asbestos standard does not have a specific requirement that
glovebags be labeled, provided that used glovebags are collected and disposed of in sealed, labeled,
impermeable bags or other closed, labeled, impermeable containers as required by 29 CFR 1926.1101(1)(2).

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA’s
requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or
additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances.
This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected
when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the
interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website
at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at
(202) 693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs
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